Gottskär Hotell – Upplev hav och natur, på riktigt!
Föregående bild
Nästa bild

 

Nidingen – bland sjöfågel och gastar

Välkommen till Sveriges allra första fyrplats. Idag är fyrsignalen automatiserad och fyrvaktaren har gått i pension, men än dröjer sig atmosfären från öns dramatiska historia kvar. Här bor du i de gamla fyrvaktarhusen med sälar och sjöfåglar som närmsta grannar, omgiven av havet och de gamla fyrtornen.

Vill du ha konferens på Nidingen? se "konferens". Säsong mellan maj och september.

 

 

 

Sägner och sanningar

Nidingen med sina omgivande rev har i alla tider utgjort en fara för sjöfarten. Särskilt Lillelandsrevet har varit fruktat. Både sjöfarare och fyrvaktare har vittnat om att revet tidvis verkar kunna förflytta sig – ena dagen fullt synligt ovanför vattenytan, andra dagar dolt under flera meter vatten. Somliga hävdade att grundet hemsöktes av förlista sjömän som med sina krafter flyttade revet.

En mindre fantasifull och sanningsenlig förklaring är att revet består av en kilometerlång rullstensås, uppbyggd av enorma mängder småsten, som ibland sätts i rörelse av de starka strömmarna. Här tros mellan 600 och 700 fartyg ha gått på grund och fortfarande kan man hitta ekplank och ankarstockar som drivit upp på stranden efter storm och hård vind.

De första fyrarna byggdes redan 1624, när Halland fortfarande tillhörde Danmark. Först 1645 blev Halland svenskt och Nidingen blev Sveriges första fyrplats. 1834 byggdes två nya fyrtorn med stenar från Varbergs fästning. De användes fram till 1946 då ett nytt 24 meter högt fyrtorn byggdes, men de står kvar än idag och du kan gå upp i dem.

Lite extra hänsyn

Större delen av året är fåglar de enda besökarna på Nidingen. Här finns Sveriges tredje största fågelstation och detta är den enda plats i landet där den tretåiga måsen häckar. Det betyder att halva ön är avstängd under häckningsperioden april-15 juli. Du är ändå välkommen till ön och fyrarna bara du tar hänsyn till fåglarna och väljer din fikaplats där du inte stör dem.

ÄVENTYRSKONFERENS / TEAMBUILDING På NIDINGEN

Unik upplevelse samtidigt som ni stärker er grupp med denna självhushållskonferens ute på en ö. Matpaket finns som tillval. RIB-transport och historie-guidning ingår givetvis......

Läs mer

HELGPAKET På NIDINGEN

Samla ihop gänget, upplev magin med en helg på Sveriges första fyrplats. Upp till 20 bäddar. Middagslokal för 24 p ingår. Fyrtornet på bilden ingår. Boka i tid, öppet 1 maj- 17 sept

Läs mer
paddling i kattegatt vid nidingen

SUP - AKTIVITETER På RIKTIGT

I Kungsbackafjorden kan alla paddla SUP tack vare skyddade vatten. Lämpligt som gruppaktivitet, vi har både 1-mans- och 8-mans brädor. Även spännande aktiviteter på land finns......